Aktualności
DOZOWNIK WAGOWY
Prezentowany dozownik wagowy powstał przede wszystkim z myślą o dozowaniu miodów w różnych fazach procesu ich krystalizacji, więc i konsystencji (od patoki po formy skremowane), ale umożliwia też precyzyjne dozowanie wielu innych produktów półpłynnych i pastowatych.
Jego charakterystyczną częścią jest zbiornik-mieszalnik wyposażony w ślimakowy element wspomagający wypychanie dozowanego produktu (o regulowanych obrotach).
Zbiornik może być wyposażony w płaszcz grzewczy.
Platforma wagowa dobierana jest do masy opakowań i porcji produktów (najczęściej o zakresie do 3/6 kg). Współpracuje z programowalnym panelem sterującym, który pozwala prowadzić dozowanie w układzie dwubiegowym dzięki wykorzystaniu falownika i dwupołożeniowego zaworu odcinającego (mieszadło-ślimak w końcowej fazie dozowania zwalnia; wówczas jest też przymywany przepływ przez zawór w celu uzyskania jak największej dokładności i powtarzalności dozowania).
Praca przy wykorzystaniu dozownika pozwala wytarować indywidualnie każde opakowanie, tym samym porcje dozowanego produktu mogą być zgodne z deklarowaną na etykiecie masą bez zbędnej nadwyżki często drogiego produktu.
Dozownik umożliwia dozowanie nawt małych porcji produktów. W praktyce był już wykorzystywany do konfekcjonowania miodów do 30-gramowych słoiczków przy wydajności rzędu 400-600 doz/h.
Warto nadmienić, że praca ślimaka-mieszadła sprzyja odpowietrzaniu dozowanego produktu.
Urządzenie wykonywane jest na zamówienie. Może przyjmować formę urządzenia półautomatycznego obsługiwanego ręcznie, może też być częścią zautomatyzowanej linii dozującej.